Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

τουρτες γενεθλιων με ζαχαροπαστα θεσσαλονικη

«Τα δύο θέματα που θα συζητηθούν είναι τα δικά της. Άρα θα πρέπει να είναι μια ανάσα από τη διαπραγμάτευση για κάθε ενδεχόμενο», είπε στο CNN Greece κυβερνητική πηγή όταν ρωτήθηκε για την παρουσία της κ. Αχτσιόγλου στην βελγική πρωτεύουσα, διευκρινίζοντας παραλλήλως πως η υπουργός Εργασίας δεν θα μετάσχει στο Eurogroup, αλλά στις επαφές που θα προηγηθούν με τους επικεφαλής των θεσμών και της ευρωζώνης.


ονοματα σκυλων αρσενικων yorkshire

Το γεγονός ότι η σημερινή συνεδρίαση της Ευρωομάδας θα έχει διαδικαστικό χαρακτήρα και ότι η πολιτική διαπραγμάτευση που θέλει να κάνει η κυβέρνηση πιθανότατα δεν θα τελεσφορήσει προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στη Frankfurter Allgemeine Zeitung. Σε αυτή τη συνέντευξή αφενός ξεκαθάρισε πως και η προθεσμία της 7ης Απριλίου θα παρέλθει άπρακτη (το Eurogroup στη Μάλτα), αφετέρου έδειξε να μην θεωρεί πιθανόν ότι το ΔΝΤ θα αποφασίσει για ένα νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα μέχρι το καλοκαίρι.


τουρτες γενεθλιων με ζαχαροπαστα θεσσαλονικη

Μετά από την τοποθέτηση αυτή η ελληνική πλευρά δεν μπορεί παρά να προσδοκά από το σημερινό Eurogroup μόνον μία δήλωση προόδου από τους εταίρους και μια ημερομηνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Η τροπή δε των πραγμάτων διαψεύδει τα κυβερνητικά στελέχη που τα τελευταία 24ωρα προσδιόριζαν για τη συνεδρίαση της 7ης Απριλίου το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.


ΔΝΤ και Ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι αμετακίνητοι σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, αλλά και τη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης (θέμα που θα απασχολήσει ξεχωριστά το σημερινό Eurogroup). Η κυβέρνηση φέρεται να έχει συναίνεση στη μείωση των συντάξεων και να έχει ήδη αποδεχθεί την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις εκδοθείσες πριν από τον Μάιο του 2016 συντάξεις από το 2020. Ωστόσο, δεν επιθυμεί την εφάπαξ κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που ζητούν οι θεσμοί, αλλά τη σταδιακή της εξάλειψη σε βάθος πενταετίας.


πολεμικη αεροπορια σουδα

Μεγάλο αγκάθι στα εργασιακά είναι οι απολύσεις, η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και η κατάργηση των προνομίων των συνδικαλιστών. Το ΔΝΤ ζητά περισσότερες ομαδικές απολύσεις με όριο 10% τον μήνα, αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου για τις απεργίες και θεσμοθέτηση του lock out. Η κυβέρνηση επιχείρησε να μεταθέσει τα εργασιακά για την επόμενη αξιολόγηση, ωστόσο συνάντησε την έντονη διαφωνία θεσμών και ευρωζώνης.


Και τα αντισταθμιστικά μέτρα αναμένεται να εξετασθούν σήμερα στο Eurogroup, με την ελληνική πλευρά να τα συνδέει με τις δημοσιονομικές επιδόσεις του 2016 και με το γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στο 3,4% του ΑΕΠ. Οι θεσμοί συζητούν πολλές από τις κυβερνητικές προτάσεις για τα λεγόμενα «θετικά» μέτρα, ωστόσο διαφωνούν στη βασικότερη που σχετίζεται με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 40%, δηλαδή τη μείωση των εσόδων από το φόρο στο 1,6 δισ. ευρώ, από 2,6 δισ. ευρώ σήμερα στην περίπτωση που η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.


Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως εάν δεχθεί τη μείωση του αφορολογήτου στην περιοχή των 6.000- 5.900 ευρώ και συναινέσει στη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ αποδεχόμενη τη συνταγή ΔΝΤ, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα ξεπεράσει το 5% του ΑΕΠ , δηλαδή θα διαμορφωθεί στα 10 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 7 δισ. ευρώ περίπου στο Μνημόνιο. Η υπεραπόδοση αυτή των 3 δισ. ευρώ θα μπορούσε κατά την κυβέρνηση να επιτρέψει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 1 δισ. ευρώ.


Πάντως, το βασικό ζητούμενο στο σημερινό Eurogroup είναι η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ και το εάν θα ανοίξει τα χαρτιά του για τα πρωτογενή πλάσματα της Ελλάδος μεσοπρόθεσμα, αλλά και για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου