«Πυρετός» διαβουλεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα, με διπλωματικές πηγές να εμφανίζονται αισιόδοξες για την πρόοδο που επετεύχθη στην τριμερή συνάντηση Νίμιτς-Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στη Βιέννη και να τονίζουν ότι έχουν πλέον κωδικοποιηθεί οι δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις.
διαξονικη καμψη
Η συνάντηση στη Βιέννη εκτιμάται ως ιδιαίτερα εποικοδομητική, κάτι που διαφαίνεται και από τις δηλώσεις του Μάθιου Νίμιτς και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά μετά τις συζητήσεις, που διήρκησαν 6,5 ώρες.
Το πρώτο θετικό μήνυμα ήρθε δια στόματος του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, ο οποίος σημείωσε μεν ότι υπάρχουν δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν αλλά έκανε παράλληλα λόγο για «μεγάλη βελτίωση» στις συνομιλίες.
μπομπονιερες γεννησης πλεκτες
Διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, ανέφεραν ότι ο κ. Νίμιτς εκτίμησε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν η καλύτερη μέχρι σήμερα.
ιστοριες απο τη λιστα στεμνιτσα
Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Νίκος Κοτζιάς, που υπογράμμισε ότι «όλα τα βήματα, μολονότι δύσκολα μας φέρνουν πιο κοντά στην πιθανότητα μιας λύσης».
Εξέφρασε δε, την ελπίδα στην επόμενη συνάντηση να είναι όλοι έτοιμοι για το «μεγάλο βήμα».
«Έχουμε καταγράψει τις λεπτομέρειές τους, ποια είναι αυτά στα οποία συμφωνούμε και ποια αυτά που διαφωνούμε. Έχουμε εντοπίσει ποια είναι τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, που εξήρε τη σημαντική δουλειά που έγινε από την ομάδα εργασίας των επιστημόνων και των διπλωματών που διεξήγαγαν παράλληλες συζητήσεις με τους συναδέλφους τους από τα Σκόπια.
Πιο συγκρατημένος εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ, που μίλησε για πρόοδο στο ονοματολογικό αλλά υπογράμμισε παράλληλα ότι όσο προχωρούν οι συζητήσεις συναντώνται πιο δύσκολα θέματα.
Οι ίδιες διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι πλέον είχαν κωδικοποιηθεί τα δύσκολα σημεία - μια περαιτέρω προσέγγισή τους, με γνώμονα πλέον τις διαφορές επί των προτάσεων της κάθε πλευράς, οι οποίες τώρα πρέπει να αναλυθούν, ποια είναι τα θέματα που δυσκολεύουν την κάθε πλευρά, όπως και ποια είναι τα ζητήματα πρωταρχικής σημασίας και πως θα λυθούν σε μορφή «πακέτου».
Τόνισαν ότι επ΄αυτού υπάρχει διάθεση και από τις δύο πλευρές, ενώ υπογράμμιζαν με νόημα ότι πρόκειται για μια κανονική διπλωματική διαδικασία – και καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι.
Στόχος είναι, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, μια λύση σταθερή και μακρόχρονη, που θα αντανακλά τη σύνθεση επιμέρους λύσεων των διαφορετικών προβλημάτων.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή ώστε αμέσως μετά το Πάσχα, ίσως μάλιστα σε συνδυασμό με κάποιο άλλο ταξίδι, να συναντηθούν εκ νέου προκειμένου να αντιπαραβάλουν και τις απόψεις Αθήνας και Σκοπίων.
Αν μάλιστα υπάρξουν θετικές απαντήσεις, οι ίδιες πηγές δεν απέκλεισαν και συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, ενδεχομένως κατόπιν σχετικής πρότασης του Ν. Κοτζιά.
Βασική επιδίωξη είναι να φθάσουν οι διαπραγματεύσεις σε ουσιαστικές αποφάσεις που θα λύσουν τον γόρδιο δεσμό, εγχείρημα δύσκολο που απαιτεί εκατέρωθεν ισορροπημένους συμβιβασμούς, ώστε το συνολικό προϊόν της λύσης να ανοίγει τον δρόμο της σταθερότητας και της προόδου στην περιοχή.
Τι έχει συμφωνηθεί για την ονομασία
Οι εν λόγω διπλωματικές πηγές, αναφερόμενες στα όσα έχουν συμφωνηθεί για το όνομα της γειτονικής χώρας, κάνουν λόγο για σύνθετη ονομασία
Το σημαντικό, πρόσθεσαν, για την ελληνική πλευρά είναι το όνομα να είναι erga omnes - για όλες τις χρήσεις, εσωτερικό και εξωτερικό - και να βρει την έκφρασή του στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.
Ειδικότερα αν αυτό προσαρμόζονταν, επί παραδείγματι, ως προς το άρθρο 49 ανάλογα με το άρθρο 118 του ελληνικού συντάγματος που αναφέρεται στη διασπορά και τον απόδημο ελληνισμό και δεν αφήνει παράθυρα να υπονοήσει κανείς κάτι άλλο.
Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου