Διαφοροποιήσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά θα παρουσιάσουν οι βάσεις του 2016.
εφημεριδα φως σημερα
Την επόμενη βδομάδα τερματίζεται επιτέλους η αγωνία για χιλιάδες υποψήφιους για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς - εκτός απροόπτου - στις 22 Αυγούστου, αναμένεται να ανακοινωθούν οι Bάσεις 2016 που προέκυψαν από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
παλιοσιδερα κυπρος
Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες) οι βάσεις εισαγωγής θα παρουσιάσουν μικρές αυξομοιώσεις σε σχέση με πέρυσι, ενώ αναμένεται να κρατήσουν ψηλά τη θέση τους οι Νομικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Πάνω από τα 18.000 μόρια εκτιμάται ότι θα παραμείνουν η Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης, χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις σε σχέση με πέρυσι. Παρά τις χαμηλές επιδόσεις αρκετών υποψηφίων στα Αρχαία Ελληνικά (μάθημα αυξημένης βαρύτητας για το συγκεκριμένο πεδίο), οι περιορισμένες επιλογές συνεπάγονται και περιορισμένες θέσεις εισακτέων.
ει ουν τινι υμων
Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες) αναμένεται πτώση στην πλειονότητα των σχολών, την οποία δεν θα αποφύγουν ούτε τα υψηλόβαθμα και περιζήτητα τμήματα. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά (Πολυτεχνικές Σχολές) αναμένεται να διατηρήσουν τον πήχη πάνω από τα 17.000 μόρια.
Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας και Ζωής) αναμένεται ορατή άνοδος στις βάσεις εισαγωγής, με τις περισσότερες σχολές της Ιατρικής να κινούνται στον αστερισμό των 19.000 μορίων ή και πάνω από αυτά (Ιατρική Αθήνας και Θεσσαλονίκης). Πρόκειται στην ουσία για το μοναδικό πεδίο όπου οι υποψήφιοι κατάφεραν να ανταποκριθούν σε μεγάλο ποσοστό στο νέο σύστημα. Το μάθημα της Βιολογίας, με αυξημένο συντελεστή βαρύτητας, δικαίωσε τους αριστούχους και απ’ ό, τι φαίνεται θα εκτοξεύσει τις βάσεις. Ανοδική έξαλλου αναμένεται η πορεία των βάσεων στα τμήματα της Βιολογίας, της Κτηνιατρικής και της Φαρμακευτικής, ενώ και στα ΤΕΙ θα διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο στα μόρια εισαγωγής.
Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες της Εκπαίδευσης) αναμένεται πτώση των βάσεων στις Παιδαγωγικές, η οποία θα είναι μεγαλύτερη σε αυτές της περιφέρειας. Η πτώση εδώ δεν συνδέεται κυρίως με τις επιδόσεις, αλλά κυρίως λόγω της θετικής (για τους υποψηφίους) αντιστοιχία στις θέσεις εισακτέων και τους υποψήφιου. Υπάρχει μάλιστα η εκτίμηση ότι δεν αποκλείεται στα περιφερειακά τμήματα να εισαχθούν ακόμη και υποψήφιοι με μέσο όρο βαθμολογίας κάτω του 10.
Υπενθυμίζεται ότι περίπου έως το 2010 οι παιδαγωγικές σχολές έκαναν διαδοχικά ρεκόρ στην άνοδο των βάσεων εισαγωγής, αφού το πτυχίο του δασκάλου οδηγούσε άμεσα στη δημόσια εκπαίδευση - οι υποψήφιοι επέλεγαν με κριτήριο την επαγγελματική αποκατάσταση. Ωστόσο, μετά το μνημόνιο και τον περιορισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο, το κίνητρο αυτό χάθηκε και οι βάσεις εισαγωγής στις Παιδαγωγικές υποχωρούν χρόνο με τον χρόνο.
Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο (Σχολές Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής) αναμένεται πτώση των βάσεων. Οι χαμηλές επιδόσεις και οι περιορισμένες επιλογές οδηγούν τις οικονομικές σχολές από την άνοδο των προηγούμενων ετών στην πτώση ακόμα και σε περιζήτητα τμήματα, που δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουν να διατηρήσουν έστω και τα περσινά επίπεδα. Ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να δεχτούν ορισμένα ΤΕΙ με χαμηλή βάση εισαγωγής, με την εκτιμώμενη πτώση να φτάνει ακόμα και τα 800 μόρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου